Το παρών ιστολόγιο αποτελεί την απαρχή ενός νέου τρόπου ενημέρωσης των συναδέλφων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ελεύθερα σχόλια, απόψεις, αναρτήσεις με σκοπό την ευκολότερη επικοινωνία και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στον κλάδο μας και όχι μόνο.

8 Νοε 2013

Σφάλματα σε όλους τους τομείς δαπανών εντοπίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2012. Το ΕΕΣ ενέκρινε τους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2012, όπως κάθε έτος από το 2007 και εξής. Ωστόσο, για την πλειονότητα των τομέων δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ, η έκθεση διαπιστώνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία εξακολουθεί να μην τηρείται πλήρως.

Ειδικότερα, κατά την εκτίμηση του ΕΕΣ, για το οικονομικό έτος 2012 το συνολικό ποσοστό σφάλματος όσον αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ ήταν 4,8% (3,9% το 2011).

Το 2012 όλοι οι τομείς επιχειρησιακών δαπανών περιείχαν ουσιώδη σφάλματα. Η εκτίμηση του ποσοστού σφάλματος δεν συνιστά μέτρηση των περιπτώσεων απάτης ή διασπάθισης πόρων, αλλά εκτίμηση των ποσών που δεν θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Στα συνήθη σφάλματα συγκαταλέγονται πληρωμές για μη επιλέξιμους δικαιούχους ή έργα, ή για αγορές υπηρεσιών, αγαθών ή επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν χωρίς ορθή εφαρμογή των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις. 

«Οι πολίτες της Ευρώπης δικαιούνται να γνωρίζουν για ποιο σκοπό δαπανώνται τα χρήματά τους και εάν χρησιμοποιούνται ορθά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΣ Βίτορ Καλντεϊρα. «Επίσης, δικαιούνται να γνωρίζουν εάν τα χρήματά τους αξιοποιούνται, ιδίως σε μια εποχή άσκησης τόσο σημαντικής πίεσης επί των δημόσιων οικονομικών» υπογράμμισε.



Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.