Το παρών ιστολόγιο αποτελεί την απαρχή ενός νέου τρόπου ενημέρωσης των συναδέλφων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ελεύθερα σχόλια, απόψεις, αναρτήσεις με σκοπό την ευκολότερη επικοινωνία και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στον κλάδο μας και όχι μόνο.

8 Νοε 2013

Εργα μέσω ΕΣΠΑ: Πιο αργά πεθαίνεις

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν μέσα από μελέτη της εκτελεστικής γραμματέως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσίας Μαράτου, σε σχέση με τους χρόνους που απαιτούνται από τη λήψη μιας απόφασης για κάποιο έργο, έως την έναρξη της υλοποίησής του.
Το αποτέλεσμα της έρευνας παρουσιάστηκε από την κ. Μαράτου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Πάτρα για τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, και αποτυπώνει το μέγεθος της γραφειοκρατίας. Η καταγραφή έδειξε ότι ο χρόνος που μεσολαβεί από την προετοιμασία έως την έναρξη ενός έργου, φτάνει τουλάχιστον τις 1.260 ημέρες, αν τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με την καταγραφή της κ. Μαράτου, για προετοιμασία μελετών απαιτούνται 180 ημέρες, για εκπόνηση μελετών 365 ημέρες, για το Κτηματολόγιο 60 ημέρες, για απαλλοτριώσεις και διαδικασίες απόκτησης γης 365 ημέρες, για διαδικασίες υλοποίησης του έργου 290 ημέρες.
Οσον αφορά στις προμήθειες, που υποτίθεται ότι όλα γίνονται γρήγορα, απαιτούνται διαδικασίες χρόνου 222 ημερών. Συγκεκριμένα, για συλλογή στοιχείων από αρμόδιους φορείς 20 ημέρες, για απόφαση έγκρισης δαπάνης και αναγκαιότητας σύναψης σύμβασης προμήθειας από το Περιφερειακό Συμβούλιο 15 ημέρες, για σύνταξη διακήρυξης και τευχών δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή 10 ημέρες, για αποστολή της προκήρυξης στην επίσημη υπηρεσία της ΕΕ 57 ημέρες, για δημοσίευση της προκήρυξης σε ΦΕΚ 7 ημέρες, για τη διαγωνιστική διαδικασία 25 ημέρες, για κατακύρωση της απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή 5 ημέρες, για τον έλεγχο νομιμότητας 30 ημέρες, για τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο 30 ημέρες, για αναμονή από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου 15 ημέρες και τέλος για την κλήση του αναδόχου και τον έλεγχο των εγγυητικών 15 ημέρες.
Η κ. Μαράτου ανέδειξε αυτή την σοβαρή διάσταση, για να επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, και πρότεινε να μειωθούν κάποια στάδια στην προετοιμασία των έργων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και πόροι. Επιπλέον, παρουσίασε τα επίπεδα διαφάνειας που έχει εισαγάγει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τις επιπλέον πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία.


Σωτήρης Παπανδρέου

Πηγή: pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.