Το παρών ιστολόγιο αποτελεί την απαρχή ενός νέου τρόπου ενημέρωσης των συναδέλφων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ελεύθερα σχόλια, απόψεις, αναρτήσεις με σκοπό την ευκολότερη επικοινωνία και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στον κλάδο μας και όχι μόνο.

12 Νοε 2013

Συνεχίστηκε και το 2012 η κακοδιαχείριση των πόρων της Ε.Ε. σύμφωνα με το E.Ελεγκτικό Συνέδριο

Κακοδιαχείριση και το 2012 στις εισφορές για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με άσκοπες δαπάνες για αγροτικά προγράμματα και περισσότερα λάθη απ΄ όσα είχαν εντοπιστεί το 2011, διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το σύνολο των λαθών διαχείρισης συνιστά το 4,8% των 138,9 δισεκατομμυρίων ευρώ των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2012, έναντι 3,9% το 2011. Το Συνέδριο αποδίδει το 0,3% της διαφοράς αυτής στην τροποποίηση των λογιστικών μεθόδων.

Μολονότι δεν αποτελεί ένδειξη απάτης ή σπατάλης, καθώς ορισμένα λάθη στη διανομή των πόρων μπορεί να έγιναν καλή τη πίστει, το ποσοστό αυτό μαρτυρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τον τρόπο διαχείρισης των κοινών πόρων, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Βίτορ Καλντέιρα, παρουσιάζοντας την έκθεσή του στους ευρωβουλευτές. Πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει βελτίωση δεδομένου ότι "τα δημόσια οικονομικά υφίστανται μεγάλες πιέσεις".

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μηχανισμούς για την ανάκτηση των χρημάτων που δαπανήθηκαν σε λάθος στόχο, οι φορολογούμενοι καλούνται συχνά να πληρώσουν το τίμημα αυτών των "διορθώσεων", αποκάλυψε ο Καλντέιρα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έθεσε στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν παρείχε "πειστικά στοιχεία για ό,τι κατέστη εφικτό χάρη στην ακολουθούμενη πολιτική των Βρυξελλών", όμως επέρριψε επίσης μέρος των ευθυνών και στις χώρες-μέλη που "θα μπορούσαν να έχουν διορθώσει περισσότερα από τα μισά λάθη που εντοπίστηκαν".

Σύμφωνα πάντως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκθεση αυτή πιστοποιεί ότι "η διαχείριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο σωστό δρόμο" διότι "το συνολικό ποσοστό των λαθών έχει μειωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία".



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.