Το παρών ιστολόγιο αποτελεί την απαρχή ενός νέου τρόπου ενημέρωσης των συναδέλφων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ελεύθερα σχόλια, απόψεις, αναρτήσεις με σκοπό την ευκολότερη επικοινωνία και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στον κλάδο μας και όχι μόνο.

15 Μαρ 2013

Το επίδομα θέσης ευθύνης ελέγχεται προληπτικά


Προληπτικός έλεγχος Ελεγκτικού Συνεδρίου

Στην έννοια της υπηρεσιακής αυτής μεταβολής,δεν εμπίπτουν μόνο οι αναγνωριζόμενες από τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων υπηρεσιακές μεταβολές, όπως η μετάταξη, η απόσπαση κ.λπ., αλλά και εκείνες που επέρχονται με την παρεμβολή διοικητικής πράξης, η οποία επάγεται εντεύθεν μισθολογικές συνέπειες (πρβλ. Πράξη 160/2012 Ι Τμ. Ελ.Συν.). 
Τέτοια περίπτωση συνιστά και η, με απόφαση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου του ν.3893/2010 τοποθέτηση υπαλλήλου σε θέση Προϊσταμένου οργανικής μονάδας Δήμου, όπως και η, με πράξη του Δημάρχου, προσωρινή ανάθεση άσκησης τέτοιων καθηκόντων μέχρι την επιλογή νέων Προϊσταμένων από τα υπηρεσιακά συμβούλια, καθόσον αυτές οι πράξεις συνεπάγονται τη χορήγηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 13 του ν.3205/2003, και ήδη άρθρου 18 του ν.4024/2011, επιδόματος θέσης ευθύνης. Η καταβολή, δηλαδή, του επιδόματος αυτού δεν συνιστά αυτόματη μισθολογική μεταβολή, όπως π.χ. η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, αλλά συνέχεται αναγκαίως με τις παρεμβληθείσες ως άνω διοικητικές πράξεις. 
Ενόψει αυτών, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά την έννοια του άρθρου 169παρ. 2 α΄ του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, υπόκειται το πρώτο, μετά την ως άνω υπηρεσιακή μεταβολή, χρηματικό ένταλμα, με το οποίο εντέλλεται η πληρωμή επιδόματος θέσης. 

Συνεπώς, οι εντελλόμενες δαπάνες καταβολής διαφορών επιδόματος θέσης ευθύνης υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα ελεγχόμενα χρηματικά εντάλματα πληρωμής είναι τα πρώτα που εκδίδονται μετά την επελθούσα υπηρεσιακή μεταβολή. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 19ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜ.ΠΡΟΛ.ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ 1 ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ6ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012)

Πηγή: dimosnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.