Το παρών ιστολόγιο αποτελεί την απαρχή ενός νέου τρόπου ενημέρωσης των συναδέλφων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ελεύθερα σχόλια, απόψεις, αναρτήσεις με σκοπό την ευκολότερη επικοινωνία και πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στον κλάδο μας και όχι μόνο.

8 Απρ 2013

Όλα για την ανάπτυξη......;

Ολα αυτά γίνονται υπέρ εργολάβων. Λέμε, μήπως...

Το πολύ υψηλό παράβολο των 50.000 ευρώ για να καταθέτουν οι εργολήπτες ενστάσεις, είτε κατά πράξεων της διοίκησης είτε εναντίον των συνυποψηφίων τους στους διαγωνισμούς των έργων, φαίνεται ότι είναι μόνον η αρχή.
Προωθήθηκαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο στη Βουλή συμπληρωματικές τροπολογίες, με τις οποίες τίθεται ως προαπαιτούμενο η καταβολή του 1/3 του παραβόλου ταυτοχρόνως με την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Επίσης επαυξάνεται το κατώφλι ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο από τα 5.000.000 ευρώ στα 10.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για όλες τις συγχρηματοδοτούμενες δημόσιες συμβάσεις, και τίθεται εκτός προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας μεγάλος όγκος συμβάσεων δημοσίων έργων.
Μήπως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να παγιωθεί η αντίληψη ότι οι νέες συμβάσεις θα είναι δικαστικώς ανέλεγκτες; Μήπως όλα αυτά γίνονται υπέρ των μεγάλων εργολάβων, που διαθέτοντας οικονομική ισχύ για να καλύπτουν το υψηλό κόστος των ενστάσεων θα εξοντώνουν τους μικρότερους;
Αρ. Δ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.